mercoledì 14 giugno 2017

Maracuja and mango juice - Jugo de parchita-maracuyà

English. In Spanish the parchita is the maracuja or passion fruit. Today we are going to make a very refreshing drink using mango and maracuja: have it with plenty of ice on the hottest summer days. 
It is delicious: the lightly acid maracuja taste is great with the sweet one of the mango. And what about the colour? Pure gold, the colour of the summer. Really inviting, isn't it? 

Español. La parchita en español es la fruta de la pasión o maracuyá. Hoy les queremos ofrecer una bebida a base de fruta de la pasión y mango, muy refrescante, servido con una montaña de hielo en los días calurosos de verano. 
El sabor es delicioso: el dulce del mango maduro encaja perfectamente con el sabor ligeramente acido de la fruta de la pasión. ¿Y el color? Es un concentrado de oro puro, el sol del verano. De invitación no es así?


English. This recipe comes directly from Venezuela, from Giovanna's family. When she lived there, her family had some mango trees and maracuja plants in the garden, so it was easy to make a good "jugo de parchita" to face the hot summer days. 
In Italy we also have passion fruit plants: they have lovely lilac flowers, whose corollas contains a sweet nectar, but generally the fruit is not edible, so we need to import this kind of exotic fruit. 
A ripe maracuja has a wrinkled peel, just a bit wrinkly not too much! Wash well the fruit before using it. 

EspañolLa receta llega directamente de Venezuela, de la casa de Giovanna: su familia tenía árboles de mango fruta de la pasión en el jardín y era fácil decidir preparar un buen "Jugo de Parchita" para combatir el calor. 
En Italia no es raro de encontrar en verano, hermosas coberturas de passiflora: sus flores tienden a un color lila que contienen un dulce néctar que atrae a las abejas. Sin embargo, en Italia es dificil que los frutos alcancen la madurez completa. Así que hay que comprar las de importaciones.
Es bastante normal que la piel se muestre arrugada cuando està madura. Pero no deje que se marchitan demasiado, de lo contrario se encontrarían dentro con poco zumo. Lavar la fruta antes de manipularlos para preparar la bebida: es una regla higiénica que nunca se debe pasar por alto.



Ingredients for 1 litre and a half drink
Ingredientes para1 litro de jugo
  • 6 maracuja or passion fruit - 6 parchitas
  • 1 ripe mango - 1 mango mediano maduro
  • 3 tablespoons brown sugar - 3 cucharadas de azùcar morena
  • 1 litre water - 1 litro de agua
  • ice cubes - hielo
Difficoltà: easy - Tempo: 15 minutes

Dificultadfacil - Tiempo:15 minutos


English. Wash well the fruits before using.
Peel and cube the mango. Half the passion fruits and scoop out the flesh. Place the fruits into a liquidizer or juicer or blender. 

Español. Lavar la fruta antes de usarlos.
Pelar y cortar el mango en trocitos. Cortar a la mitad la fruta de la pasión y retirar la pulpa. Verter en el vaso de la batidora.


English. Look: how beautiful are the maracuja cups: they look like empty sea urchins, don't they? 
Add sugar and water to the fruits (water: enough to cover the fruits) and blend until smooth. 

Español. Miren que bellas son las cáscaras de la fruta de la pasión: no se parecen a las de los erizos de mar? 
Añadir el azúcar en la licuadora y agua suficiente para cubrir la fruta. Mezclar bien.



English. Place a strainer over a bowl and pour the blended mixture into it. Press with a tablespoon or a spatula to extract all of the juice. The maracuja seeds are big and may be hard to digest: someone eat them: we preferred to remove the seeds, feel free to do the same or not...

EspañolColar el jugo resultante a través de un colador. Las semillas de la fruta de la pasión son grandes, duras y pueden ser indigestos. Algunas personas los comen, ustedes decidan que hacer ...


English. Pour the juice into a pitcher, add the remaining water and mix. Put the juice to rest into the fridge, to cool down. Serve into glasses full of ice cubes. Enjoy! 

EspañolVerter el jugo filtrado en una jarra, añadir el agua restante y revolver. Ponga en la nevera hasta el momento de servir. Servir en vasos con abundante hielopor supuesto!
Buena bebida!


2 commenti:

  1. Anna e Giovanna - this does sound so refreshing. When I was recently in Namibia, we were often served passion fruit juice in the morning, so I can just imagine how good it would be with mango!

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  2. Wow Namibia! what a dream .... Yes it is definitely refreshing. Try it David: it's delicious :) ciao!

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