giovedì 23 marzo 2017

Spinach and potatoes patties - Albongidas con patatas y espinacas


English. Meatballs are expected to be with meat. But how do you say if there is no meat at all? Vegballs? We do not know, anyway ours are made with potatoes and spinach. And they hide a surpise inside: a piece of stringy mozzarella. Who wants one of them? Hands up!

Español¿Quién ha dicho que las albóndigas deben ser sólo de carne?
Estas las hemos hecho con patatas y espinacas. Sencillo, ligero, sabroso. Para que sean aún más apetitosas, hemos escondido en el centro un pedacito de queso. Cocinandose se disuelve y se vuelve hilante: un placer!

English. We cook these veg-balls into the oven, so we got a light dish, suitable for everybody. If you want a lighter dish, we suggest to change potatoes with pumpkin, which has less calories. 

Español. Elegimos cocinar èstas albóndigas de manera simple, en el horno, de manera que sean ligeras y adecuadas a todos. Si se desea hacer un plato más dietetico, aconsejamos sustituir las patatas con calabaza, que tiene muchas menos calorías.


Ingredients for 10 patties

Ingredientes para 10 albòndigas

  • 300 g of boiled potatoes - 300 g de patatas hervidas 
  • 150 g of boiled spinach - 150 g de espinacas hervidas 
  • 150 g of mozzarella or other stringy cheese - 150 g de queso ilante, mozzarella o queso ahumado 
  • e.v.olive oil, spray - aceìte de oliva spray 
  • salt and black pepper, ground, to taste - sal, pimienta, lo que necesite
  • nutmeg, optional - nuez moscada, opcional 
  • breadcrumbs - pan rallado lo que necesite
Difficulty: very easy - Time : 30 minutes 


Dificultad: simple - Tiempo: 30 minutos 

EnglishCoarsely chop the spinach. Add salt and black pepper, freshly ground.
Mash the boiled potatoes (please, do not use electric blender). Add salt and black pepper, freshly ground. Add a pinch of ground nutmeg, if you like it. 

Español. Picar las espinacas en trozos grandes. Añadir sal y pimienta. Triturar las patatas o pasarlas a través de un pasaverduras (NO utilizar la batidora eléctrica!), Sal y pimienta. Si lo desean, agregar una buena pizca de nuez moscada, que le queda bien.


EnglishCombine the mashed potatoes and the spinach. Take a bit of them and shape a ball. Hide into everyone of them a little piece of mozzarella or other stringy cheese. 



Español. Mezclar las patatas y las espinacas. Formar un montón de albòndigas y en el centro de cada una, esconder un pequeño trozo de queso.


EnglishRoll  the spinach balls into the breadcrumbs. Spray oil over each of them (if you do not have spray oil, gently grease each ball with the back of a spoon or with your fingers). Bake into preheated oven to 180°C until they get lightly brown. Et voilà, the dish is ready and.... stringy! 
Enjoy!

Español. Rebozarlas en el pan rallado. Luego rociarlas con el aceìte de oliva en ambos lados (si non tienen aceìte spray, untarlas con delicadeza con el dorso de una cuchara). Hornear a 180 ° C hasta que la superficie se ponga dorada. Et voilà, el plato está listo ... y filamentoso!
Buen provecho!


4 commenti:

  1. Che bella! What kind of sauce would you suggest, if any?

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    1. Hi David. You know, in Italy we do not use to have sauce with this kind of food: we serve these patties with fresh vegetables or green salad. Anyway, I think that tomato sauce as well as mayonnaise (did you see the recipe of our eggless mayonnaise?) would be delicious. Let me know. Ciao, Anna

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    2. Perfetto! Thanks, Anna - I will serve them just as they are along with some polpettine di pesce spada. Perfect for an evening of appetizers! Buona goirnata!

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